Image
Afwerkingen

Onze schilders zijn steeds op zoek naar precies de gewenste afwerking van het hout. Afhankelijk van de houtsoort, kan er gekozen worden om het oppervlak eerst te behandelen. Door borstelen, met hard staal of met zacht messing, wordt bijvoorbeeld het zachte deel van het hout weggehaald, met als resultaat een diepere nerf. Door bleken, beitsen of patineren verandert het hout van kleur terwijl het eigen karakter van het hout behouden blijft. Eikenhout en zebrano krijgen vaak zo’n soort afwerking. Notenhout heeft daarentegen van zichzelf al een karakteristieke kleur. Vonder specialiseert zich in exclusieve metaalafwerkingen van hout, zoals de brons afwerking.
Het oppervlak wordt geconserveerd door het te lakken, te oliën of door een finish met was. Het lakken gebeurt in een een speciale, stofvrije cabine. Er is keuze uit transparant of dekkend, in mat, zijdeglans of hoogglans. Of gepolitoerd, waarbij het hout in kruislagen wordt gelakt en steeds fijner geschuurd, totdat de nerf volledig gevuld is en het oppervlak spiegelt. Het lakken kan ook met een kwast streep gebeuren. Uitgevoerd in de eigen lakkerij is deze sterker, maar ook na montage kan er ter plaatse handmatig geschilderd worden.


AFWERKING HOUT
DUURZAAMHEID

Eikenhout en wenge worden veelal geborsteld om de nerf beter te laten zien, waarna kleuringen de gewenste tint en sfeer geven. Walnoot heeft daarentegen van zichzelf een karakteristieke kleur en wordt meestentijds gelakt, de eigen structuur is al sprekend. 

Image
eiken licht
Image
eiken geborsteld wit gepatineerd
Image
eiken putty geborsteld
Image
eiken slate
Image
eiken donker gekleurd
Image
noten naturel
walnoot naturel
Image
walnoot donker gekleurd
Image
wenge gekleurd
Image
wenge geborsteld en gekleurd
BEKIJK DIVERSE HOUT AFWERKINGEN VAN VONDER
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
engelse manorhouse kast en duren, in paarsblauwe kleur uit de getoonde kunst

In de spuiterij gebruiken we een watergedragen primer. De hoogwaardig gecertificeerde lakken die Vonder gebruikt, zijn ontwikkeld voor de scheepsbouw. Vrij van zware metalen en kwalitatief het sterkst; brandvertragend, kleurvast, met een weerstand tegen chemische stof en water en krasbestendig (IMO.MSC. 61 Brandvertragend Din 4102 (R1) Chemische weerstand, 1HO Din 68861, TUV Toxproof). Deze kwaliteit is nog niet haalbaar in watergedragen lakken, al wordt hier wel mee getest. De spuitnevel van de high solid lakken wordt opgevangen in filters en is daarmee minder belastend voor het milieu.

BEKIJK MEER HOUTSOORTEN & AFWERKINGEN